Παρακάτω δίνονται αναλυτικά οι αρμοδιότητες των ρόλων σε ένα dojo.

Να σημειωθεί ότι αρκετές από αυτές τις αρμοδιότητες μπορούν είτε να ανατεθούν σε άλλους εθελοντές, είτε να υποστηρίζονται από το CoderDojo in Greece, οπότε οι τελικές αρμοδιότητες για έναν ρόλο εξαρτώνται από τις διαφορετικές συνθήκες σε κάθε dojo και το τι έχει συζητηθεί με τον Programme Manager.

Champion
Ο/Η Champion ενός dojo είναι δημιουργός και διαχειριστής του.
Αρμοδιότητες στην Αρχή (4 ώρες)
  1. Δημιουργία του dojo σύμφωνα με τις οδηγίες του Ιδρύματος CoderDojo και καταχώρησή του στο Zen
  2. Επιλογή του venue στο οποίο θα γίνονται τα μαθήματα
  3. Επιλογή του safeguarding sponsor
  4. Αρχική εκπαίδευση
  5. Πρώτη στελέχωση με εθελοντές.
  6. Σχεδιασμός του πρώτου μαθήματος.
Αρμοδιότητες στην Αρχή κάθε χρονιάς (0-2 ώρες)
  1. Σχεδιασμός Εκπαιδευτικού Υλικού της χρονιάς (προαιρετικά – μπορεί απλώς να ακολουθήσει τις οδηγίες του CoderDojo in Greece)
Αρμοδιότητες Τακτικές
  1. Χρονοπρογραμματισμός των sessions και ενημέρωση των γονέων
  2. Παρουσία και faciliation του session (αν δεν υπάρχει άλλος εθελοντής για αυτή την αρμοδιότητα)
  3. Εφαρμογή πολιτικών ασφαλείας
  4. Προώθηση των δραστηριοτήτων του dojo (προαιρετικό – μπορεί να το αναλάβει κι άλλος εθελοντής)

Έκτακτες Ενέργειες

  1. Πιθανές νέες εκπαιδεύσεις από το Ίδρυμα CoderDojo
  2. Στελέχωση με νέους εθελοντές.

Safeguarding Sponsor
Ο/Η Safeguarding Sponsor είναι ένας/μία εθελοντής/εθελόντρια σε ένα CoderDojo, που έχει την ευθύνη της ασφάλειας και της ευημερίας όλων των παιδιών που παρακολουθούν τις συνεδρίες. Έχει στενή συνεργασία με τον Champion και τον Designated Safeguarding Lead.
Αρμοδιότητες στην Αρχή (3 ώρες)
  1. Συνεργάζεται με τον Designated Safeguarding Lead και τον Champion ώστε να διασφαλίσει ότι οι κανόνες ασφαλείας του Ιδρύματος CoderDojo τηρούνται. Το κύριο μέρος αυτής της δραστηριότητας λαμβάνει μέρος κατά τη δημιουργία του Dojo, κατά τη σύνταξη των σχετικών διαδικασιών, ενώ στην πορεία απλώς βεβαιώνεται για την τήρησή τους.
  2. Συμμετέχει μαζί με τον Champion στον έλεγχο ασφαλείας του χώρου όπου διεξάγονται τα sessions σύμφωνα με τις οδηγίες από τον Designated Safeguarding Lead.
Αρμοδιότητες στην πορεία
  1. Βεβαιώνεται ότι η οργάνωση του dojo είναι τέτοια (επαρκείς mentors & mentor assistants και χρονοπρογραμματισμός), ώστε να διασφαλίζεται ότι βρίσκονται πάντα δύο ενήλικες παρόντες σε κάθε session.
  2. Συμμετέχει μαζί με τον Champion στην ένταξη εθελοντών στο CoderDojo και συγκεκριμένα
    1. παραλαμβάνει και διατηρεί το Αντίγραφο Ποινικού Μητρώου των εθελοντών. Ο Safeguarding Sponsor είναι ο μόνος που θα έχει πρόσβαση στο Αντίγραφο, ενημερώνοντας απλώς τον Champion ότι ο συγκεκριμένος εθελοντής μπορεί να συμμετέχει στο CoderDojo.
    2. βεβαιώνεται ότι οι νέοι εθελοντές έχουν εκπαιδευτεί σχετικά με την ασφάλεια (συγκεκριμένα την παρακολούθηση του safeguarding module και την ανάγνωση του code of behaviour από το Ίδρυμα CoderDojo)
  3. Διαχειρίζεται σε συνεργασία με τον Champion τυχόν περιστατικά ασφαλείας και κάνει αναφορά.

 

(Dual-Role) Mentor
Ο/Η (Dual-Role) Mentor, ή για απλότητα Mentor, είναι ένας/μία εθελοντής/εθελόντρια που συνδυάζει τα χαρακτηριστικά του Technical Mentor και του Guidance Mentor, οπότε μπορεί να πραγματοποιήσει το session μόνος του. Λόγω της απαίτησης ωστόσο να βρίσκονται πάντα τουλάχιστον δύο ενήλικες στον χώρο, θα χρειαστεί να συνεργαστεί με έναν Mentor Assistant.
Συγκεντρωτικά λοιπόν ο Mentor καθοδηγεί και βοηθά τους ninjas να εξοικειωθούν και να κατακτήσουν διάφορες τεχνολογίες και γλώσσες τεχνολογίες προγραμματισμού. Μοιράζεται τις γνώσεις του/της με τους ninjas και τους υπόλοιπους εθελοντές, επιδεικνύει βέλτιστες πρακτικές και υποστηρίζει τους μαθητές καθώς εργάζονται σε έργα και προκλήσεις.
Αρμοδιότητες
Πριν το session
1. Παραλαμβάνει από τον champion το εκπαιδευτικό υλικό και δοκιμάζει να το εκτελέσει μία φορά
2. Συζητάει με τον champion πιθανά προβλήματα που θα συναντήσει, όπως και σημεία της θεωρίας που ίσως χρειαστεί να εστιάσει
Κατά τη διάρκεια του session
Αν το session είναι onboard
1. Καθοδηγεί τους ninjas βήμα προς βήμα για την εκτέλεση του έργου, εξηγώντας τους παράλληλα και τη θεωρία.
2. Παρακολουθεί την εκτέλεση του έργου από τους ninjas και βοηθάει όπου αντιμετωπίζουν πρόβλημα.
Αν το session είναι momentum
1. Δίνει το έργο προς ολοκλήρωση στους ninjas και τους εξηγεί τι είναι αυτό που θα δημιουργήσουν (χωρίς να τους καθοδηγεί βήμα προς βήμα)
2. Εξηγεί όσα σημεία του έργου χρειάζονται θεωρητική εξήγηση
3. Παρακολουθεί την εκτέλεση του έργου από τους ninjas και βοηθάει όπου αντιμετωπίζουν πρόβλημα.
Εκτίμηση χρόνου: 1.5-2 ώρες ανά session
Technical Mentor
Ο/Η Technical Mentor είναι ένας/μία εθελοντής/εθελόντρια με τεχνικές γνώσεις που καθοδηγεί και βοηθά τους ninjas να εξοικειωθούν και να κατακτήσουν διάφορες τεχνολογίες και γλώσσες προγραμματισμού. Μοιράζεται τις γνώσεις του/της με τους ninjas και τους υπόλοιπους εθελοντές, επιδεικνύει βέλτιστες πρακτικές και υποστηρίζει τους μαθητές καθώς εργάζονται σε έργα και προκλήσεις. Επιπλέον, συμβάλλει στην ενίσχυση ενός θετικού περιβάλλοντος μάθησης, ενθαρρύνει την περιέργεια και τη δημιουργικότητα και ενισχύει τις δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων.
Ένας Technical Mentor συνεργάζεται με έναν Guidance Mentor, ενώ μπορεί στην πορεία να εξελιχθεί σε Dual-Role Mentor.
Αρμοδιότητες
Πριν το session
1. Παραλαμβάνει από τον champion το εκπαιδευτικό υλικό και δοκιμάζει να το εκτελέσει μία φορά
2. Συζητάει με τον champion πιθανά προβλήματα που θα συναντήσει, όπως και σημεία της θεωρίας που ίσως χρειαστεί να εστιάσει
Κατά τη διάρκεια του session
Αν το session είναι onboard
1. Καθοδηγεί τους ninjas βήμα προς βήμα για την εκτέλεση του έργου, εξηγώντας τους παράλληλα και τη θεωρία.
2. Παρακολουθεί μαζί με τον Guidance Mentor την εκτέλεση του έργου από τους ninjas και βοηθάει όπου αντιμετωπίζουν πρόβλημα. Κατά προτεραιότητα ασχολείται με τις σύνθετες δυσκολίες.
Αν το session είναι momentum
1. Δίνει το έργο προς ολοκλήρωση στους ninjas και τους εξηγεί τι είναι αυτό που θα δημιουργήσουν (χωρίς να τους καθοδηγεί βήμα προς βήμα)
2. Εξηγεί όσα σημεία του έργου χρειάζονται θεωρητική εξήγηση
3. Παρακολουθεί μαζί με τον Guidance Mentor την εκτέλεση του έργου από τους ninjas και βοηθάει όπου αντιμετωπίζουν πρόβλημα. Κατά προτεραιότητα ασχολείται με τις σύνθετες δυσκολίες.
Εκτίμηση χρόνου: 1.5-2 ώρες ανά session
Guidance Mentor
Ο/Η Guidance Mentor είναι ένας/μία εθελοντής/εθελόντρια, είτε γονέας, είτε με εμπειρία στην εκπαίδευση παιδιών, που διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στη δημιουργία ενός υποστηρικτικού και περιεκτικού μαθησιακού περιβάλλοντος για τους νέους μαθητές. Αν και μπορεί να μην διαθέτει τεχνικές γνώσεις, βοηθά τους μαθητές να συγκεντρωθούν στην εκτέλεση του έργου, τους βοηθάει να επιλύσουν απλές δυσκολίες, διαχειρίζεται τη δυναμική της τάξης και συνεργάζεται στενά με γονείς και άλλους εθελοντές για να εξασφαλίσουν μια θετική εμπειρία για όλους τους συμμετέχοντες.
Ένας Guidance Mentor συνεργάζεται με έναν Technical Mentor, ενώ μπορεί στην πορεία να εξελιχθεί σε Dual-Role Mentor.
Αρμοδιότητες
Πριν το session
1. Παραλαμβάνει από τον Champion το εκπαιδευτικό υλικό και δοκιμάζει να το εκτελέσει μία φορά
2. Συζητάει με τον Champion και τον Technical Mentor πιθανά προβλήματα που θα συναντήσει
Κατά τη διάρκεια του session
1. Παρακολουθεί μαζί με τον Techincal Mentor την εκτέλεση του έργου από τους ninjas και βοηθάει όπου αντιμετωπίζουν πρόβλημα. Κατά προτεραιότητα ασχολείται με τις απλές δυσκολίες.
Εκτίμηση χρόνου: 1.5-2 ώρες ανά session
Mentor Assistant
Ο/Η Mentor Assistant είναι ένας ρόλος χωρίς συγκεκριμένες αρμοδιότητες. Ωστόσο η παρουσία του είτε σε δια ζώσης είτε σε απομακρυσμένα session είναι κρίσιμη ώστε να διασφαλίζεται ότι πάντα υπάρχουν τουλάχιστον δύο ενήλικες στον χώρο.
Ουσιαστικά θα παρευρίσκεται σε sessions στα οποία ο άλλος εθελοντής είναι Dual-Role Mentor, άρα συγκεντρώνει στο πρόσωπό του τους ρόλους των Technical Mentor και Support Mentor.
Ένας Mentor Assistant μπορεί στην πορεία να εξελιχθεί σε Guidance Mentor, Technical Mentor ή και Dual-Role Mentor.
Εκτίμηση Χρόνου
1 ώρα ανά session